11:11 Systems

Veeam 12 preview - Objectopslag

Multi-Bucket Performance Tier Scale Out Backup Repositories in Veeam VBR v12 Beta 3

Auteur: Jim Jones

Nu we een nieuw jaar beginnen, komen we ook steeds dichter bij de nieuwste release van Veeam’s vlaggenschipproduct, Veeam Backup & Replication v12.

Hier bij 11:11 Systems hebben we heel wat getest met de vrijgegeven bètacode, want er zijn heel wat functies om echt enthousiast over te zijn. Voor mij persoonlijk is de grootste de mogelijkheid om objectopslag te gebruiken als eerste opslagplaats en om ze uit te schalen.

Als u nog niet vertrouwd bent met objectopslag, dan is dit het moment. Objectopslag biedt een groot aantal native mogelijkheden die we nooit hadden bij het gebruik van blokgebaseerde opslag (zoals volumes en partities). Deze omvatten:

Wat dit betekent voor uw back-up plannen is dat u meer mogelijkheden zult hebben, terwijl u flexibeler zult zijn in uw prijsstelling.

Smaken van objectopslag

Er zijn verschillende manieren om objectopslag aan te schaffen en te gebruiken. De hyperscale cloud namen die u waarschijnlijk het meest bekend zijn: Amazon’s AWS (Amazon Web Services) S3 en Microsoft’s Azure Blob. Maar deze aanbieders kunnen verschillende potentieel onverwachte kosten met zich meebrengen met betrekking tot de toegang tot gegevens, API-aanroeplimieten en in sommige gevallen hoe lang u de gegevens bewaart. Zoals we allemaal weten met IT en disaster recovery, komen veel van onze beslissingen neer op kosten en budgettering, dus onverwachte uitbarstingen kunnen een uitdaging zijn.

Met 11:11 Object Storage krijgt u toegang tot een robuuste, performante objectopslagdienst die weliswaar scherp geprijsd is, maar waar niets aan verborgen is. Onze dienst en andere die gebruik maken van de AWS S3 API-structuur worden gewoonlijk S3-compatibel genoemd. Dit betekent dat zij dezelfde aanroepen en automatiseringsmogelijkheden ondersteunen als S3, maar een andere architectuur kunnen hebben.

Ten slotte zijn er ook een paar fabrikanten van fysieke apparatuur, zoals Pure Storage, Cloudian en Object First, die u arrays verkopen voor objectopslag op locatie. Met het 3-2-1 back-up model kan het de moeite waard zijn een on-premise optie te overwegen voor uw eerste hit van back-ups voordat u naar de cloud kopieert.

Optimaliseren voor prestaties

Een overweging bij het bekijken van objectopslag voor back-upgegevens is dat er, afhankelijk van het platform waarop de dienst is gebouwd, prestatieoverwegingen kunnen zijn naarmate de buckets in aantal objecten worden geschaald. In eerdere versies van VBR werd slechts één bucket ondersteund voor de capaciteits- of archieflaag. In deze nieuwste versie worden meerdere buckets per tier ondersteund, een stap die naar verwachting de prestaties zal verbeteren.  Bij 11:11 Systems hebben we veel werk gestoken in het overwinnen van de beperkingen van zowel de objectopslag zelf als de integratie van Veeam-software met deze opslag. Dit houdt ook in dat we een actieve rol spelen in het open source Ceph-project dat onze service mogelijk maakt.

Toen ik deze mogelijkheid begon te testen, realiseerde ik me dat ik veel tijd besteedde aan het maken van buckets, het maken van repositories, en uiteindelijk het maken van SOBRs vol met repositories. In gesprek met mijn vriend Joe Houghes realiseerden we ons dat we allebei dezelfde dingen deden en dus werkten we samen aan het scripten van deze mogelijkheid, waarvan het eindproduct te vinden is in deze GitHub repository. Als je ervoor kiest om dit te gebruiken, geef dan alsjeblieft feedback via GitHub.

Hoewel de code geweldig is, moet u in overweging nemen dat Object Storage als het opslaggedeelte van uw VBR Infrastructuur eraan komt. Met die grote mogelijkheid komt een grote afweging en u moet kijken of u met experts kunt werken om u te helpen met deze veranderingen. U moet ook beginnen uzelf te informeren over de belangrijkste mogelijkheden en verschillen.

Join the companies doing great things with 11:11 Systems

Dr. Martens
Benchmade
Lush
TreeTop
City of Bend