11:11 Systems

Veeam 12: geschikt voor gebruik van Object Storage

Ik heb net het Veeam v12 Data Platform Launch Event keynote bekeken en een thema dat volgens mij veel aandacht krijgt, zijn de nieuwe “Direct to object storage” mogelijkheden van de release. Dit betekent dat wanneer ik back-ups maak van mijn productiegegevens, de eerste kopie die wordt gemaakt naar objectopslag wordt geschreven. Ik heb al eerder heel wat geschreven over v12 en object storage, zowel over hoe het in te stellen en te gebruiken in de performance tier van Scale Out Backup Repositories als over het vergelijken van copy mode object storage en Veeam Cloud Connect Backup, maar dat is het niet. Direct naar object storage is het idee dat u uw eerste reservekopie van productiegegevens naar object storage schrijft, in plaats van als secundaire kopie.

Anton Gostev zelf noemde dit een favoriete functie en gaf aan dat er beperkte gebruiksmogelijkheden zijn. Als jarenlange Veeam-beheerder, en sinds kort architect van hun grootste Service Provider-partner, heb ik enkele gedachten over wat die use cases wel en niet zouden moeten zijn.

WEL DOEN:

Back-uprepository op locatie

De eerste – en naar mijn mening de meest opwindende – use case voor directe naar object opslag mogelijkheden is als vervanging voor uw oude block based on premises backup repositories. Objectopslag heeft talrijke voordelen ten opzichte van traditionele opslagservers die NTFS, ReFS of zelfs XFS gebruiken. Objectopslag omvat echte onveranderlijkheid met object-lock, echte schaalbaarheid in die zin dat u gewoon nodes aan het cluster blijft toevoegen als dat nodig is en API first, automation driven provisioning.  Al deze zaken kunnen worden gecombineerd tot een schaalbare, veilige en duurzame on premises back-up opslaglocatie.

Distributed Workforce Agent Back-ups

Nu we ons in 2023 in de wereld van werk op afstand bevinden, maken systeembeheerders zich meer dan in het verleden zorgen over de bescherming van de laptops die onze externe medewerkers gebruiken, aangezien kritieke bedrijfsgegevens verder uit het datacenter ontsnappen. Door Veeam Backup and Replication v12, Veeam Service Provider Console v7 en publieke objectopslagdiensten zoals 11:11 Systems te combineren, kunnen we een robuuste oplossing creëren voor het veilig en op schaal beheren van deze back-ups, inclusief selfservicemogelijkheden.

Distributed workforce

NAS Back-ups

Hoezeer cloud-gebaseerde opslagdiensten zoals OneDrive, Google Drive en Dropbox ook de overhand hebben gekregen in de moderne IT, er bestaan nog steeds veel traditionele Network Attached Storage bestandsservers. Het probleem is dat deze meestal in 100-tallen TB’s worden gemeten en dat back-ups sowieso niet goed schaalbaar zijn. In dit geval denk ik dat het gepast is om deze via de NAS-back-upfunctie van VBR rechtstreeks te back-uppen naar onveranderlijke cloud-gebaseerde objectopslag. Herstelbaarheid is in termen van bestanden in tegenstelling tot de noodzaak om Virtual Machines naar een hypervisor te schrijven, dus veel geschikter.

NIET DOEN:

Nu we hebben behandeld wat goede use cases zijn, laten we het hebben over een aantal dingen die vanuit het oogpunt van best practices niet moeten worden overwogen, maar die technisch wel mogelijk zijn.

Cloud-gebaseerde objectopslag voor eerste back-up

Er zullen mensen zijn die helemaal af willen van de on-premise back-ups en die willen vervangen door goedkope objectopslag in de cloud. Hoewel de onveranderlijkheid en schaalbaarheid verleidelijk zijn, niet doen. Gewoon niet doen. Herstel hiervan voor elk back-up platform zou in het beste geval pijnlijk zijn, in het slechtste geval zonder succes. Bovendien verliest u zo veel van de kracht van Veeam Backup & Replication door dit te doen met mogelijkheden als Instant Recovery en SureBackup direct verdwijnen.

Remote Office/Branch Office (ROBO) Server Back-ups

Een van de use cases die Gostev specifiek noemde voor direct to object storage was de ROBO-server. Hoewel ik hem zeer respecteer, moet ik het hier met hem oneens zijn. Als iemand die dit scenario in woede heeft moeten herstellen, zal in de meeste, zo niet al deze situaties de druk groot zijn om die server zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen, waarschijnlijk in je productie datacenter met wat creatieve netwerkopstellingen, om die externe locatie zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen. Over het algemeen zou je directe cloud-based back-ups voor virtuele machines of server grade agents naar mijn mening niet moeten overwegen, omdat je snel beperkt wordt in je herstelmogelijkheden. Als u deze niet eerst kunt back-uppen naar een kleine NAS-eenheid bij de ROBO of naar opslag die beschikbaar is op uw productielocatie, dan kan VCC-B interessant zijn als eerste schrijfback-up. Hoewel het zeker niet de voorkeur verdient, kunnen zaken als Instant Recovery naar Cloud Director een optie zijn om deze werklasten sneller beschikbaar te krijgen.

CONCLUSIE

Hoewel het rechtstreeks schrijven van back-ups van Veeam Backup & Replication v12 naar objectopslag een opwindende innovatie van het platform is, is het een mogelijkheid waarover goed moet worden nagedacht voordat deze in productiekwaliteit wordt gebruikt. Functies als onveranderlijkheid en schaalbaarheid zijn bepalend voor de toepassing. Waarvoor u het gebruikt is veel belangrijker dan de hype.

By Jim Jones, 11:11 Systems

Join the companies doing great things with 11:11 Systems

Dr. Martens
Benchmade
Lush
TreeTop
City of Bend