11:11 Systems

In drie stappen naar een slimme cloudinvestering

Vandaag de dag stappen veel bedrijven over op de cloud om omgevingen te moderniseren, de betrouwbaarheid van systemen te verbeteren, hun digitale bedrijfsinitiatieven vooruit te helpen en de nieuwe realiteiten te ondersteunen waartoe de pandemie dwingt, zoals thuiswerken. Volgens Gartner is “de cloud de drijvende kracht achter de digitale organisaties van vandaag”. De cloud heeft een bliksemsnelle groei doorgemaakt, met maar liefst 494,7 miljard dollar aan uitgaven en een voorspelde groei van 20,4% in 2022.

Cloud zorgt voor meer veiligheid, betere prestaties, een betere klantervaring en meer waar voor uw geld bij investeringen in technologie, en wordt door steeds meer bedrijven wereldwijd gebruikt. Maar organisaties worden voorzichtiger en strategischer in hun cloudinvesteringen, waarbij de gewenste zakelijke en technische resultaten centraal staan bij de keuze van het cloudmodel dat het beste bij hun individuele behoeften past.

Als een dienst modellen

“Platform as a Service” (PaaS) is een zeer gebruikelijke eerste stap in de cloud voor nieuwe gebruikers – het biedt een “cloud first”-strategie en -mentaliteit. Maar Gartner voorspelt dat “Infrastructure as a Service” (IaaS) het sterkste groeigebied is in 2022, en kan worden gezien als een tweede stap op de reis naar de cloud voor bestaande cloudinvesteerders met on-premise infrastructuur die op zoek zijn naar cloudback-up ter ondersteuning van Disaster Recovery. “Software as a Service” (SaaS) is een derde type cloud-investering, waarmee organisaties kunnen profiteren van de voordelen van het hosten van specifieke systemen, zoals boekhouding, in de cloud, terwijl ze de uitdaging van een revisie van de infrastructuur op locatie uit de weg gaan.

De verschillende cloudmodellen zullen een verschillende rol spelen, een invloed hebben op sommige of alle bedrijfsonderdelen en verschillende voordelen voor de organisatie bieden. De verschillende modellen hebben aanzienlijke implicaties wat betreft tijd, kosten en inspanningen van de overgang. Het is daarom belangrijk dat IT-leiders vanaf het begin de juiste investeringsbeslissingen nemen en drie belangrijke stappen volgen om dit te garanderen.

  1. Concentreer u op de kerndoelstellingen van uw bedrijf

De meest succesvolle ondernemingen zijn die welke nadenken over wat zij in de komende vijf jaar met hun bedrijf willen bereiken, wat helpt om investeringsbeslissingen te nemen en de beste strategie uit te stippelen.

Voor sommigen draaien deze beslissingen om efficiëntie en productiviteit. De overstap naar de cloud is een manier om de infrastructuurkosten te verlagen en de winstgevendheid te verbeteren, en door infrastructuurproblemen te omzeilen, kunnen bedrijven sneller de markt op. Voor wie op zoek is naar bedrijfsflexibiliteit, stelt de cloud werknemers op elk niveau van het bedrijf in staat sneller te handelen, zonder te hoeven wachten op IT.

De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat de cloud gemakkelijk geografische expansie kan ondersteunen, zonder dat er meerdere datacenters hoeven te worden beheerd. Ook verbetert de cloud de klantervaring door superieure connectiviteit te bieden, zodat een bedrijf diensten veel dichter bij zijn klanten kan leveren.

Beveiliging is een andere kernfactor: de cloud neemt de stijgende kosten voor het inschakelen van beveiligingsexperts weg door ingebouwde beveiligingsmogelijkheden van topniveau te bieden. Ten slotte is cloud-adoptie een uitstekende methode voor beschikbaarheid en herstel, waardoor de noodzaak van redundantie wegvalt en de kosten en hoofdpijn van het creëren van een tweede site voor noodherstel worden bespaard.

Zodra de prioriteiten van een bedrijf zijn vastgesteld en begrepen, kan worden overgegaan tot de volgende cruciale stap.

  1. Evalueer “Time to Value” – Hoe lang zal het duren om uw doel te bereiken?

Een cloudstrategie die de waarde en gewenste resultaten oplevert in de snelst mogelijke tijd, heeft de grootste time to value. Door voldoende tijd te besteden aan het ontwerp- en evaluatieproces, kunnen IT-leiders de beste route bepalen. Er zijn drie kritische overwegingen:

  • Compatibiliteit – Is er een transformatie-inspanning nodig om deze clouddienst vooruit te helpen? Hoe compatibeler een cloudmodel is, hoe meer tijd het zal opleveren om waarde te creëren.
  • Kosten – IT-leiders moeten hun kritieke doelstellingen en activiteiten evalueren en prioriteren om de overstap kostenefficiënter te maken en eventuele verborgen kosten voor hun specifieke organisatie te identificeren.
  • Complexiteit – IT-leiders moeten beoordelen hoe gemakkelijk een cloudoplossing on-premises kan worden geïntegreerd, wat de beste time-to-value en ROI oplevert.
  1. Concentratie op kernvereisten

Volgens Gartner is ingebouwde beveiliging voor 81% van de IT-leiders een drijfveer om in de cloud te investeren. Om het beste beentje voor te zetten, moeten IT-leiders een cloudprovider kiezen die ingebouwde beveiliging biedt.

Gezien de overvloed aan bedreigingen en het aanhoudende tekort aan vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging, zijn beveiligingsdiensten tegenwoordig erg in trek. Maar met meer dan 3.500 beveiligingsleveranciers op de markt staan IT-leiders vaak voor de uitdaging de juiste oplossing te vinden die bij hun bedrijf past.

Daarom zouden IT-leiders zich moeten concentreren op investeringen in een holistisch beveiligingsaanbod, waarbij wordt voorzien in provisioning via VPN’s, robuuste firewallmogelijkheden, SSL en geavanceerde routing en aan alle compliance-behoeften wordt voldaan. Dit kan vervolgens worden aangevuld met een uitgebreide back-up- of hersteloplossing, ter voorbereiding op eventuele cyberincidenten. Door de juiste cloud-investering te doen, kunnen bedrijven tegelijkertijd investeren in zowel beschermende maatregelen als herstelopties.