11:11 Systems

De dringendste cloud-uitdagingen van 2022

Ondanks de ontwrichting en veranderingen die de pandemie op onze wereld heeft losgelaten, blijft de technologie zich ontwikkelen via onvermijdelijke cycli van aanpassing, innovatie en verandering. De wereldwijde verschuiving naar werk op afstand heeft bijvoorbeeld een enorme druk gelegd op de IT-infrastructuur en uiteindelijk het tempo van de digitale transformatie versneld. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee die IT-leiders in goede banen moeten leiden.

Volgens de 2022 Cloud Computing Survey van de Foundry (voorheen IDG Communications) zijn het beheersen van de cloudkosten, de privacy en beveiliging van gegevens en het veiligstellen van expertise bij interne teams en teams van leveranciers de drie belangrijkste uitdagingen die het succes van cloudinvesteringen in de komende maanden en jaren zullen bepalen.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen het gebruik van de cloud toeneemt, maar dat IT-besluitvormers bij het upgraden of aanschaffen van nieuwe technische mogelijkheden ook steeds vaker voor clouddiensten kiezen.

Nu de cloud de agenda voor de toekomstige IT-infrastructuur bepaalt, wat zijn dan de valkuilen en kansen waar we op moeten letten en hoe kunnen IT-leiders hun beste beentje voorzetten om deze belangrijke uitdagingen aan te gaan?

Kostenbeheersing bij clouddiensten

Gezien de kosten van het bezitten, exploiteren en onderhouden van een traditioneel datacenter, en de daarmee samenhangende verspilling rond redundante servers, glasvezelinternet en secundaire gebouwen, levert de overstap naar de cloud een bedrijf aanzienlijke voordelen en kostenvoordelen op. Dit geldt met name bij het vergelijken van alternatieven voor cloud applicatiehosting (IaaS), back-up (BaaS) en disaster recovery (DRaaS).

36 procent van de IT-besluitvormers in het Foundry-onderzoek noemde “kostenbeheersing” als een van de belangrijkste uitdagingen bij de implementatie van cloudtechnologie. Dit komt omdat prijs niet noodzakelijkerwijs gelijk is aan kosten als het gaat om cloud-diensten, vooral wanneer hyper-scale clouds zoals Amazon, Azure en Google in overweging worden genomen.

In werkelijkheid is er geen “one size fits all”-oplossing voor cloudinvesteringen, en de vele verborgen kosten kunnen een zware slag toebrengen aan IT-budgetten. In plaats daarvan moeten IT-professionals de beste combinatie van kosten en prestaties voor hun specifieke bedrijfs- en toepassingsbehoeften volledig beoordelen en begrijpen. Echt “pay per use”-gebruik kan een economisch voordeel opleveren en een stabiel kostenmodel dat naar behoefte kan worden geschaald, met een voorspelbare prijsstelling.

Gegevensbescherming en -beveiliging

Privacy en beveiliging van gegevens zijn van cruciaal belang voor elk bedrijf. Volgens de laatste schattingen van Cybersecurity Ventures zullen de kosten van cybercriminaliteit wereldwijd naar verwachting met 15 procent per jaar toenemen. Tegen 2025 kan de schade oplopen tot maar liefst 15 biljoen dollar per jaar, tegen 3 biljoen dollar in 2015.

Gegevensinbreuken kunnen in de cloud anders verlopen dan bij on-premise aanvallen. Naast de traditionele op malware gebaseerde aanvallen kunnen aanvallers ook misbruik maken van verkeerde configuraties, ontoereikend toegangsbeheer, gestolen referenties en onbeveiligde API’s.

Veel bedrijven realiseren zich wellicht niet dat hun bestaande beveiligingsstrategie en bestaande tools, zoals firewalls, niet volledig toereikend zijn om in de cloud gehoste bedrijfsmiddelen te beschermen. Bedrijven moeten dus hun beveiligingshouding bij het gebruik van cloud-activa fundamenteel heroverwegen. In het ‘gedeelde verantwoordelijkheid’-model van de cloud spelen zowel interne technische teams als cloudproviders een rol bij de bescherming van de gegevens van de organisatie.

Een robuuste strategie voor de beveiliging van cloudgegevens moet alle gegevens in netwerken bestrijken, maar ook binnen applicaties, workloads en andere cloudomgevingen. Het is belangrijk dat dit wordt toegepast op alle soorten gegevens, waaronder ‘gegevens in gebruik’ in alle apps en eindpunten, gegevens in beweging terwijl ze over het netwerk bewegen en gegevens in rust, opgeslagen op elke locatie.

Gebrek aan interne expertise

De werkdruk voor IT-professionals is door het werken op afstand enorm toegenomen. Tegelijkertijd zegt, volgens een onderzoek van Forrester, 65 procent van de cyberbeveiligingsprofessionals dat zij “hebben overwogen hun baan op te zeggen vanwege de stress”. Helaas heeft de combinatie van deze factoren geleid tot een enorm tekort aan vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging. Alleen al in de VS zijn er momenteel 714.548 vacatures voor cyberbeveiliging en slechts genoeg gekwalificeerde werknemers om ongeveer 68 procent daarvan te vervullen, volgens gegevens van Cyber Seek.

Door de grote vraag en het geringe aanbod van personeel wenden organisaties zich tot cloudproviders om het gat op te vullen. De vraag naar beheerde beveiligingsdiensten neemt zelfs toe en de wereldwijde markt zal naar verwachting 46,4 miljard dollar bereiken in 2025.

Nu bedrijven de interne IT-teams willen ontlasten en zich meer willen richten op strategische bedrijfsinitiatieven, kan toegang tot een deskundige externe ondersteuningsinfrastructuur de kosten en risico’s van het bouwen van interne oplossingen omzeilen. 24/7 toegang tot zeer ervaren, gecertificeerde technici, aanpasbare oplossingen en beveiligingsdiensten van bedrijfsniveau kan zorgen voor waterdichte groei en kostenefficiĆ«ntie voor ondernemingen.

Join the companies doing great things with 11:11 Systems

Dr. Martens
Benchmade
Lush
TreeTop
City of Bend